Doplate na destinaciji

Doplata na destinaciji (local payment)

Cijena pojedinih aranžmana putovanja je podjeljena u dva dijela: cijena ture – koja se plaća prije početka putovanja i doplata na destinaciji (kod Putovanja za mlade i Overland tura) ili „tipping kitty“ – fond za napojnice (kod Adventure tura u Maroku i Kini) koje se plaćaju na prvi dan ture na destinaciji.

Ovakav način kreiranja cijene putovanja omogućava nam da u neki udaljenim mjestima plaćamo usluge ostavljajući gotovinu direktno zajednici koja nema pristup bankarskim uslugama i uz to obično ne profitira od turizma u svojoj regiji.

Zašto imamo doplatu na destinaciji?

Ukupna cijena Putovanja za mlade ili Overland ture sastoji se od dvije vrsta plaćanja: cijene aranžmana putovanja i doplate na destinaciji. Cijena aranžmana plaća se prije polaska na turu dok se doplata na destinaciji plaća direktno vodiču na prvi dan ture. Doplata na destinaciji plaća se u gotovini u valuti američki dolar.

Nekoliko je razloga zbog čega je cijena strukturirana na ovaj način:

1) Jeftinija cijena ture

Doplata na destinaciji omogućava nam da zadržimo cijenu ture što nižom mogućom. U mnogim zemljama gdje Tucan Travel djeluje, novčane transakcije mogu biti nepouzdane i skupe. Doplata na destinaciji pomaže vašem vodiču da plaća pojedine dnevne troškove putovanja bez ikakvih problema ili transakcijskih naknada. Na ovaj način smanjujemo ukupnu cijenu putovanja, što znači da možemo smanjiti naše troškove, a tu uštedu prenostimo na naše putnike.

2) Prednosti za lokalna gospodarstva

Doplata na destinaciji znači da gotovinu ostavljamo direktno lokalnim zajednicama, na način da u udaljenim mjestima koristimo lokalne dobavljače ili kupujemo u lokalnim trgovinama bez korištenja bankarskih usluga.

Imati ovakvu fleksibilnost u plaćanjima omogućava nam da „skrenemo“ izvan utabanih staza čime profitiraju i lokalne zajednice. Doplata na destinaciji pomaže da novac ostane u zemlji, odlazeći upravo onima kojima je najviše potreban.

3) Iskustvenije putovanje

Obraćajući se direktno lokalnim zajednicama i kupujući od lokalnih dobavljača, naši putnici komuniciraju s lokalnim stanovništvom. Ne obilazimo samo poznata mjesta i lokalitete koje posjetitelji mogu rezervirati unaprijed, već posjećujemo manja mjesta, koristimo lokalne namirnice i kupujemo na lokalnim tržnicama koje mnogi turisti neće imati priliku doživjeti i istražiti. Lokalna doplata pomaže nam da skrenemo s poznatih puteva.

4) Bolja usluga

S obzirom da vođa puta ima dovoljno gotovine za dnevne troškove ture, ne troši vrijeme tražeći banke i mjenjačnice te ima više vremena za putnike i njihove upite o destinaciji. Doplata na destinaciji osigurava da putovanje teče nesmetano čak i u zemljama gdje su nam banke nedostupne ili nepouzdane.

5) Više vremena za štednju

Kako lokalnu doplatu ne treba platiti sve do prvog dana putovanja, ostaje vam dovoljno vremena da uštedite za putne troškove. Bez lokalne doplate cijeli iznos aranžmana bilo bi potrebno platiti u potpunosti, dva mjeseca prije polaska.

Što uključuje cijena aranžmana?

Za cijenu putničkih aranžmana za mlade i Overland ture zaista možemo reći da je „vrijednost za novac“. Osmišljavamo program putovanja i skidamo s vas brigu oko organizacije kao što su prijevoz i smještaj kako biste imali više slobode oko planiranja svog uzbudljivog odmora prema svom budžetu i vlastitim interesima.

Naši programi putovanja za mlade i Overland ture vode iskusni vodiči. U Južnoj Americi i Africi oni putuju prilagođenim ekspedicijskim vozilom s iskusnim i kvalificiranim vozačima. Vozila sadrže sve što je potrebno – od velikog skladišnog prostora, velikih prozora te pružaju dovoljno komocije prilikom dugih putovanja. Kuhinjska i kamperska oprema je uključena (ali morate ponijeti svoju vreću za spavanje i podložak). Programi putovanja za mlade u Aziji koriste lokalni javni prijevoz i dostupan lokalni smještaj.

Što uključuje doplata na destinaciji?

Vaš vodič na putovanju iz lokalne doplate plaća niz usluga na destinaciji. Ovaj iznos je točno izračunat kako bi troškovi ture bili što niži te predstavlja dodatan i važan dio gotovine kojom raspolaže osoblje na putu kako bi vaše putovanje teklo nesmetano. Na kraju putovanja nema povrata novca.

Lokalna doplata služi i za plaćanje obroka koji su uključeni tijekom kampiranja ili tijekom dana provedenih u dužim vožnjama te za plaćanje pojedinih smještaja koji su kombinacija kampiranja i jeftinih hotela i hostela kako je navedeno u specifikaciji svake ture. Ovaj iznos pokriva i benzin za vozilo i neke druge usluge koje je na nekim mjestima moguće platiti samo u gotovini.

Napomena: Na destinaciji je potrebno platiti lokalnu doplatu koja je navedena u brošuri u vrijeme vašeg polaska na putovanje. Ovaj iznos može se promijeniti od jedne brošure do izlaska druge u listopadu svake godine kada se brošure i službeno tiskaju. Ukoliko niste sigurni koliko iznosi lokalna doplata, molimo vas da trenutni iznos doplate provjerite na web stranicama odabrane ture.

Što nije uključeno

Međunarodni letovi i odlazne takse, vize i cijepljenja, putno osiguranje (obvezno je i kopija police uručuje se vodiču na početku putovanja), vreća za spavanje, podložak za spavanje, napojnice za lokalne vodiče, izleti i restorani.

Što je „Tipping Kitty“?

Vodič putovanja na zajedničkom sastanku prije početka ture prikuplja manji iznos sredstava za napojnice koje su dio lokalnih običaja. Tipping Kitty zapravo je zajednički fond iz kojeg se financiraju napojnice.

Na ovaj način tijekom putovanja ne morate brinuti imate li sitnog novca i koliko novca je pristojno za ostaviti u obliku napojnice. U zemljama kao što su Maroko i Kina, napojnice čine veliki dio plaće uslužnih djelatnika. Ovaj fond ne uključuje napojnice za vašeg vodiča na putu.